Produkter

 

photo 2.4

För oss är hälsa och välmående viktigt. Därför jobbar vi på Ecoandino endast med ekologiskt odlade råvaror.

Maca

MACA
Vetenskapliga namn: Lepidium Meyenii, walp.

Ursprung:

Maca är en rotfrukt som sedan Inca tiden, ca 2000 årsedan  har odlats främst i det centrala området av de peruanska Anderna. Maca växer som bäst på höjder mellan 3, 800 upp till 4, 400 meter över havsytan, där höjd, låga temperaturer och starka vindar inte tillåter odling av andra växter. Maca är rik på kolhydrater, vitaminer, mineraler, aminosyror och fettsyror, som är viktiga beståndsdelar för kroppens välbefinnande.

Hälsoeffekter:
Maca innehåller flera essentiella aminosyror och är en källa till vitamin C, B1, B2, B3, B6 och även kalcium, fosfor, järn, mangan och koppar. Mangan och koppar bidrar till att skydda kroppen från oxidativ stress och koppar bidrar även till att hålla nervsystem och immunsystem intakt. Riboflavinet i maca bidrar till skapandet av röda blodkroppar och reducerar trötthet.

Användning:
Maca passar perfekt till desserter, smoothies (se recept) och även bakverk.

Näringsvärde per 100 g (värde / % RDI): Energi(346,60 Kcal = 1451,10 Kj) Kolhydrater (74,30 g) Protein (10,10 g) Fibrer (8,50 g) Askor (5 g) Fett (1 g) Kalium (1900 mg / 95) Fosfor (380 mg / 54) Kalcium (335,30 mg / 42) Magnesium (69,20 mg / 18) Järn (4,90 mg / 35) Zink (4 mg / 36) Mangan (1 mg / 55) Riboflavin – B2 (0,35 mg / 25) Tiamin – B1 (0,20 mg / 18).

Lucuma

LUCUMA
Vetenskapliga namn: Pouteria Obovata Lucuma, Kuntze.

Ursprung:
Lucuma är en näringsrik frukt som växer på 1000 – 2400 meter över havsytan i subtropiskt klimat, men främst i Peru. Lucuma är rik på antioxidanter, vitaminerna B1, B2, B3 och vitamin C, fiber, betakaroten, niacin, järn och mineralerna kalcium och fosfor.

Hälsoeffekter:
Kalcium och fosfor bidrar till uppbyggnad av skelett och tänder. Vitamin C bidrar till stärkande av immunförsvar och underlättar upptaget av järn. Vitamin B1 och B3 bidrar till energiproduktionen som behövs för en balanserad ämnesomsättning. B3 är även viktig för hud och nerver.

Användning:
Lucumas fantastiskt goda och söta smak gör att den passar perfekt som ersättning av socker, vilket gör att den kan användas i smoothies, bakverk, godis och även gröt och müsli.

Näringsvärde per 100 g (värde / % RDI): Energi (366,80 Kcal = 1535,70 Kj). Kolhydrater (84,30 g). Protein (5,60 g). Askor (1,70 g). Fett (0,80 g). Fibrer (0,30 g). Fosfor (186 mg / 27). Riboflavin – B2 (0,30 mg / 21). Tiamin – B1 (0,20 mg / 18).

kakaopulver

KAKAO
vetenskapliga namn: Theobroma cacao L, criollo

Ursprung:
Criollo Kakao är känd som kungen av kakao, detta för att den anses vara den äldsta sorten av alla kakaos. Kakaos. Kakaobönor av denna sort kännetecknas av dess fina smaker och aromer. Kakao är även rik på energi.

Näringsinnehåll:
Antioxidanter, samt mineralerna järn, magnesium, mangan, kalcium, zink och kalium. Innehåller även neurotransmittorerna serotonin, endorfin, fenetylamin och anandamid, samt aminosyran fenylalanin.

Hälsoeffekter:
Kakao är omtalad inte bara för fantastiska smak, utan även för dess positiva hälsoeffekter. Endorfin, fenylalanin och serotonin är ämne i kroppen som bidrar till lust och välmående. Alla dessa ämnen finns både i kroppen och i kakao.  Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i våra kroppar. Kalcium bidrar till normal muskel och nervfunktion och inte minst ett stabilt blodtryck. Magnesium innehåller enzymer som bidrar till både proteinsyntesen och minskat blodtryck.

Användning:
Då kakaon har en stark och god smak används den både i bakning och matlagning, men även i smoothies. På vår recept sida kan du få inspiration om hur just du kan få till den perfekta smaken och konsistensen i just din smoothie!

Näringsvärde per 100 g (värde / % RDI): Energi (432,30 Kcal = 1837,28 Kj). Kolhydrater (47,20 g). Protein (28,70 g). Fett (14,30 g). Askor (8,00 g).

lila majs

LILA MAJS
Vetenskapliga namn: Zea mays, purple variety.

Ursprung
Lila Majs är en uppsättning av majs sorter med en lila fröställning. De växer i Anderna och vid kusten i Peru, sedan långt innan Inkarikets fornstora dagar. Det finns olika varianter av lila majs alla härstammar från släkt-linjen ”Kculli”.

Hälsoeffekter: Lila Majs är rik i antocyaniner och fenoliska ämnen samt andra viktiga hälso- (fytokemikalier). Tack vare att lila majsen är rik i antioxidanter bidrar den till en bättre hälsa. Lila majs innehåller flavonoider som till exempel antocyaniner som ger majsens sin härliga lila färg och bidrar med ett reducerat kolesterol värde och stabiliserar kolagen värden.

Användning: Lila majspulver passar perfekt som ersättning för mjöl för bland annat bakning eller matlagning. Med dess höga halt av fenoler och antioxidanter fungerar den lika bra i din smoothie (se recept) eller varför inte pannkakor. Lila majs används ofta av befolkningen i Anderna i en uppfriskande drink som kallas chicha morada. Det är en mycket nyttig dryck främst på grund av den höga halten av antocyaniner.

Näringsvärde per 100 g (värde): Energi (371 Kcal = 1576,75 kj). Kolhydrater (74,20 g). Protein (7,38 g). Fett (4,50 g). Fiber (1,85 g). Askor (1,34 g).

Quinoa

GELATINISERAD QUINOA
Vetenskapliga namn: Chenopodium quinoa. För att underlätta näringsupptagning delas quinoas stärkelsemolekyler upp genom värmebehandling eller gelatinisering.

Ursprung:
Quinoa odlas i den sydamerikanska Anderna sedan cirka 5000 år tillbaka. I Peru växer den från havsnivå upp till 4000 m höjd i Anderna. Quinoa anses vara ett helig säd på grund av dess unika näringsegenskaper.

Hälsoeffekter:
Quinoa är släkt med spenat och rödbeta och härstammar från Sydamerika. Quinoa har ett högt näringsvärde och innehåller proteiner, nyttiga fettsyror, mineraler och vitaminer. Quinoa är en av de få fröslag som innehåller en sådan hög halt av protein. Det fantastiska med förkokt Quinoa pulver är att det kan ätas raw och snabbt sprider sig i vätskor. Och snabb spridning i vätska innebär ett snabbare upptag i kroppen av dess näringsämnen.

Användning: Quinoa pulver passar perfekt till din smoothie (se recept), eller i bakning och matlagning.

Näringsvärde per 100 g (värde): Energi (389,50 Kcal = 1655,38 kj). Kolhydrater (74,20 g). Protein (12,60 g). Fett (4,70 g). Askor (2,20 g).

camu camu

CAMU CAMU
Vetenskapliga namn: Myrciaria Dubia.

Ursprung:
Camu camu är ett bärbuske som växer vilt i Amazonas. Camu camu innehåller ett hög koncentration av askorbinsyra (c vitamin).

Hälsoeffekter:
Camu Camu bäret är världen näst främsta C-vitamin källa. Den innehåller hela 30 ggr mer C-vitamin än apelsiner. I Amazonas är camu camu välkänt som medicin. Camu camu bär har rikliga mängder av kalcium, fosfor, järn, aminosyrorna serin, valin och leucin. Den innehåller även små mängder av vitamin B1, B2 och B3. Inte nog med det, camu camu innehåller även antioxidanterna antocyanin och bioflavonider. Tack vare camu camus innehåll av C-vitamin bidrar den till att stärka hjärta, hjärna, ögon, lever och hud samt skydda kroppen från virus och infektioner.

Användning:
Camu camu kan användas i desserter, smoothies (se recept), eller varför inte i din müsli eller en uppfriskande drink.

Näringsvärde per 100 g (värde / % RDI): Energi (369,90 Kcal = 1572,08 kj). Kolhydrater (86,10 g). Protein (5,70 g). Askor (2,50 g). Fett (0,30 g). Vitamina C (12617 mg / 15771).